Πατάτες

Ο πρώτος και πιο σημαντικός όρος για την επιτυχία της πατατοκαλλιέργειας είναι η εκλογή των κατάλληλων πατατών για την σπορά. Ως σπόρος της πατάτας για την γεωργική καλλιέργεια, χρησιμοποιούνται στη πράξη οι κόνδυλοι, δηλαδή η πατάτα, η οποία είναι ένα κομμάτι του κορμού.

Η μεγαλύτερη σοδειά επιτυγχάνεται μόνο όταν ο σπόρος προέρχεται από πατατόφυτα, που είχαν την μεγαλύτερη απόδοση. Γιατί η πατάτα που θα καλλιεργήσουμε θα διατηρήσει τα προτερήματα που έχει η μητρική πατάτα. Όταν η πατάτα είναι από νόστιμη και παραγωγική ποικιλία και η σοδειά θα είναι το ίδιο καλή.

Λόγο της μεγάλης σπουδαιότητας της προέλευσης και της ποιότητας του σπόρου παράγουμε και διαλέγουμε  μόνοι μας τον σπόρο από τα χωράφια μας.

Η πατάτα που θα χρησιμοποιηθεί για σπορά είναι υγιής, σφιχτή όχι μαλακή και δεν έχει εσωτερικά κενά (κουφάλες). Δεν παρουσιάζει μελανά ή σκούρα στίγματα στο φλοιό της ή στη σάρκα της. Δεν είναι χτυπημένη, λαβωμένη ή τρυπημένη από έντομα και σκουλήκια και είναι ώριμη.

H πατάτα είναι μια από τις πιο θρεπτικές ρίζες, αφού περιέχει άμυλο και κάλιο (σε διπλάσια μάλιστα ποσότητα από την μπανάνα), ενώ είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, οργανικά οξέα και βιταμίνες B1, B2, B6 και C.