Καρπούζια

Το καρπούζι ή Κίτρουλλος ο εριώδης (Citrullus lanatus) είναι ένα φρούτο το οποίο προέρχεται από τη νότια Αφρική. Οι ποικιλίες που καταναλώνονται σήμερα μπορούν να φτάσουν σε βάρος αρκετά κιλά.

Το καρπούζι είναι λείο εξωτερικά με χρώμα σε αποχρώσεις του πράσινου και ενίοτε με εναλλασσόμενες σκούρες και ανοικτές πράσινες ρίγες. Το κύριο μέρος του καρπουζιού στο εσωτερικό είναι μαλακό και κόκκινο και περιέχει μεγάλες ποσότητες νερού.

Το καρπούζι αποτελείται κατά 90% από νερό, οπότε η επάρκεια νερού είναι καθοριστική κατά την ανάπτυξη του φυτού και του καρπού. Οι περισσότεροι αγροί καρπουζιού αρδεύονται με την μέθοδο σταγόνων. Η μέθοδος αυτή είναι πολύ αποτελεσματική για φυτά που καλλιεργούνται με πλαστική κάλυψη.

Η κάλυψη με μαύρο πολυαιθυλένιο μπορεί να παρέχει πολλά πλεονεκτήματα στην καλλιέργεια του καρπουζιού, τα οποία είναι η μείωση των εξόδων για την καταπολέμηση πρώιμων ζιζανίων, η βελτίωση της πρώιμης ανάπτυξης και εγκατάστασης της καλλιέργειας,  μπορεί επίσης να αυξήσει την δράση των νηματοδοκτόνων, ελαχιστοποιεί την διήθηση των διαλυτών στοιχείων κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων και διατηρεί ένα πιο ομοιόμορφο επίπεδο υγρασίας μεταξύ των αρδεύσεων.

Ο πολλαπλασιασμός της καρπουζιάς μπορεί να επιτευχθεί είτε με το σπόρο είτε με μοσχεύματα. Η φύτευση γίνεται συνήθως με το χέρι σε υπερυψωμένες κλίνες και γίνεται όταν το έδαφος είναι υγρό.

Στην Ελλάδα ωριμάζει το καλοκαίρι και είναι ένα από τα πιο δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες.